Skydda dig och andra från smittspridning

Vi fortsätter verksamheten som vanligt och följer hygienkraven för att begränsa spridningen av coronaviruset, samt följer myndigheternas riktlinjer. Det bästa sättet att skydda sig och andra mot att bli sjuk är att undvika nära kontakt med sjuka människor. Det finns några allmänna råd för att undvika smitta:

Stanna hemma när du är sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.
Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Var uppmärksam på symtom på covid-19

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symptom.

De flesta får lindriga besvär som går över av sig själv med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis andningssvårigheter och lunginflammation. Känner du symtom ska du försöka låta bli att träffa andra människor.

Tvätta händerna ofta

Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder.

Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta och nys i armvecket

När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.

Undvik att röra ögon, näsa och mun

Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun.

Handsprit

Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.

Tillhör du en riskgrupp?

Personer 70 år och äldre uppmanas att begränsa sina nära kontakter med andra så långt som möjligt under en tid framöver.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Krisinformation.se

Tandblekning tips!

Vita och vackra tänder är utan tvekan en självförtroendehöjare. Det finns många olika tandblekningsmetoder och vilken som är bäst beror på dina förutsättningar. Vi kommer att lista våra bästa tips i samband med en tandblekning, detta så att du gör smarta val!

Tips tandblekning
1. För att veta att du inte skadar dina tänder är det viktigt att du går till din tandhygienist och gör en undersökning. Är dina tänder skadade kan en tandblekning skada dina tänder och leda till ilningar och obehag.

2. Det finns möjlighet till att bleka både hemma och på klinik. Vilket du än väljer rekommenderar vi att valet görs i samråd med din tandläkare, detta då vissa former av hemmablekningar är alldeles för starka. Din tandläkare kan även hjälpa dig att se till att du får en så snabb, effektiv och skonsam tandblekning som möjligt.

3. Det är olika hur lång tid en tandblekning håller, detta beror på många olika saker, men vad du kan göra för att påverka hur länge dina tänder håller sig vackra och vita är att se över vad du äter, dricker samt dina övriga levnadsvanor. Du vet säkert att tobak, kaffe och vin är produkter som missfärgar tänderna, men visste du att curry, gurkmeja, blåbär och lakrits också missfärgar tänderna?

4. Olika tandblekningsmetoder har olika hållbarhet. Vissa av dem håller i många år och andra kortare. Därför rekommenderar vi återigen att du väljer metod i samråd med din tandläkare, detta för att din tandblekning ska hålla så länge som möjligt och fortfarande vara skonsamt för emalj och tandkött.

5. En tandblekning underhålls bäst med smarta matval och en god munhygien. Du har hört det tusen gånger, men var noggrann med tandborstningen och se till att komplettera med tandtråd och munskölj. Be din tandläkare att hjälpa dig välja produkter som passar för dina behov.

Vi välkomnar dig i Enköping med omnejd för att få rådgivning kring tandblekning men också att få hjälp att utföra den. Enklast når du oss per telefon 0171 – 39105 men du kan även boka tid direkt. Använd kontaktformuläret och ange vad du vill ha hjälp med så återkopplar vi till dig så fort vi kan.