Tips för att slippa missfärgade tänder

Har du missfärgade tänder eller vill du undvika att få missfärgningar? Då ska du läsa vår lista med tips på hur du undviker att få missfärgade tänder!

Först: alla människor har olika färgton på sina tänder, vissa har naturligt vitare tänder än andra och med åren är det vanligt att tänderna inte är lika vita. Detta innebär alltså att vissa av oss helt enkelt har lite mörkare tänder än andra. Detta påverkar vilket resultat du kan få av t ex tandblekning.

Förebygg missfärgade tänder

Det absolut lättaste sättet att undvika att få missfärgningar är så klart att vara noggrann med sin tandhygien och ha en bra tandvårdsrutin. Borsta noggrant och komplettera med tandtråd så är du en god bit på vägen. Det du äter och dricker är också en stor bidragande faktor till missfärgningar. Att te, kaffe, tobak och rödvin missfärgar tänderna kommer nog knappast som en chock, men det finns fler livsmedel som kan påverka tändernas färg.

Mat som missfärgar tänderna

Förutom ovanstående produkter finns det fler födoämnen som missfärgar tänderna. Mat som missfärgar tänderna är t ex: bär och då framför allt blåbär, tranbär och björnbär, curry, balsamvinäger, sojasås, tomatsås/pastasås, färgade drycker så som cola och lakrits. En tumregel för att identifiera mat som kan ge missfärgningar är starkt färgade eller mörka livsmedel och som kan ge fläckar på kläder och möbler som är svåra att få bort. Med detta sagt bör du inte undvika att äta dina favoriträtter men kanske försöka att njuta med måtta och att ta ett glas vatten till pastasåsen istället för vin.

Missfärgade tänder tips

Vissa läkemedel missfärgar

Förutom det vi äter och tandhygien så missfärgar vissa läkemedel tänder. Antibiotika och antidepressiva medel kan ge tänderna en gråaktig ton. Vissa sjukdomar kan även ge tänderna en annorlunda ton. Sjukdomar och läkemedel ger oftare en gråaktig ton snarare än den gulare ton som födoämnen och tobak ger. Vi rekommenderar att du alltid tar de läkemedel din läkare föreskrivit.

Bli av med missfärgade tänder

Om dina tänder redan hunnit bli missfärgade finns det några sätt att få tillbaka din naturliga färg. Det bästa sättet är att göra en tandblekning. Denna bör utföras i samförstånd med din tandläkare som kan hjälpa dig att hitta en blekningsmetod som passar dig och dina tänder. Det är viktigt att veta att vissa typer av blekning t o m kan skada dina tänder. Därför bör du boka in en undersökning innan du sätter igång med blekning på eget bevåg. Tänderna kan du bleka både hemma och hos tandläkare. Kom ihåg att slutresultatet varierar från person till person.

Om du har frågor eller funderingar kring missfärgningar eller tandblekning är du varmt välkommen för tidsbokning för undersökning. Du kan boka tid direkt genom att klicka här eller genom att använda kontaktformuläret nedan. Varmt välkommen!