Hur ofta och varför ska du använda tandtråd?

Det där med tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar kan vara lite svårt att ha koll på effekterna och hur de ska användas på bästa sätt. Vi berättar lite mer om varför det är så viktigt för din munhygien.

Du har säkert hört av din tandläkare att du ska använda tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar dagligen som en del av din tandvårdsrutin. Många inser inte hur viktigt det är, utan slarvar friskt och använder sällan och ibland inte alls sina rekommenderade hjälpmedel. Konsekvenserna av detta är att din mun blir mer utsatt eftersom du inte får ordentligt rent mellan tänderna. Tandborsten i all ära, men tandtråd gör det som den inte kan.
tantråd tips

Hur ofta bör man använda tandtråd?

En god idé är att använda tandtråd en gång om dagen och gärna kvällstid. På så vis får du gjort rent munnen ordentligt. Har du en helt frisk, problemfri mun kan det räcka med ett par gånger i veckan.

Vad ska man använda för tandtråd?

Vi rekommenderar en platt, vaxad tandtråd. Denna är utformad på ett sätt som gör det enkelt att komma ner mellan tänderna och få en fin rengöring. Ibland kan det vara så att tandstickor eller mellanrumsborste är ett bättre alternativ för just dig, detta brukar din tandläkare vara duktig på att informera om vid tandundersökning.

Hur använder man tandtråd?

I första hand rekommenderar vi att du rådgör med din tandläkare som kan visa dig vilken teknik som passar just dig bäst. Dock finns det några generella tips som brukar funka för de flesta:
– Vira tandtråden om ett finger på varje hand. Se till att du har ett bra grepp så du inte slinter och skadar tandköttet.
– Var lätt på handen och gör sågande rörelser med tandtråden mellan tänderna.
– När du kommit ned till tandköttet, försök komma ner bredvid tänderna mellan tandkött och tand (ca 1-2 mm) och tryck försiktigt nedåt.

VIKTIGT! Var försiktig när du använder tandtråd. Det är så lätt att vara lite för hårdhänt så du skadar dig själv och ditt tandkött. Kom ihåg att tandtråden är tillför att rengöra lätt mellan tänderna. Vi rekommenderar att du inte låter dina barn använda tandtråd förrän i tonåren.

När ska man använda tandtråd?

Om du upplever att ditt tandkött ser irriterat ur, blöder eller om du känner att du har en sämre andedräkt är det en god idé att vara noggrann med tandtråd. Du bör använda tandtråd även om du är problemfri, men det är ännu viktigare om du upplever obehag. Var noggrann med din rutin och om du upplever att ditt tandkött blöder och ser irriterat ut trots korrekt munrengöring bör du kontakta din tandläkare och boka tid för undersökning. Ibland finns det problem som beror på annat.

För att bli kontaktad om att boka en tid hos oss kan du använda formuläret nedan. Upplever du besvär som behöver akut tandvård ber vi dig att ringa oss på 079- 014 08 37 för att boka en tid. Du kan även boka en tid direkt genom att klicka här.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *